HTML

Mákos kalács

Friss topikok

  • Dr. Fotos: Innen is jol latszik, hogy hiaba a korrupt rendszerbol todulo valag penz ha a szakertelem messze e... (2017.11.14. 11:07) Érdektelen
  • toportyánzsóti: Létező szocializmus orbáni átirata szimpla anakronizmus.Ez az etatista etnokrácia,versenyképtelen ... (2013.03.04. 09:46) Kétbalkezes
  • Justinianus_Magnus: "Bajnai kézzel fogható eredményeket is fel tud mutatni" Öngyilkosokat? (2012.10.11. 19:17) A szövetségi politizálás margójára
  • De hová tűnt Columbo felesége?: @kem-fiz: "Ez az ovos dolog is el van misztifikálva kishazánkban." Igen, ez így van. A fehér kö... (2012.10.08. 21:49) Baj van a részeg tengerésszel
  • tisztakéz: Milyen könnyű más tollaival ékeskedni!! (2012.05.06. 19:48) Gyurcsány szakdolgozatáról

Linkblog

Kétbalkezes

2013.03.02. 10:53 makoskalacs

Mint az várható volt, a minap Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a következő jegybankelnökként Matolcsy Györgyöt nevezte meg. A változatos indoklások, magyarázatok között-úgymint "nagy kormányzati tapasztalattal rendelkező embert kell kinevezni a központi bank élére", mivel az független intézmény, melynek szuverenitását nem szabad megkérdőjelezni, s ezért "csak egyetlen lehetőség van arra, hogy a jegybank képes legyen a gazdaságpolitika egészében elhelyezni a működést...", tudniillik, ha "egy kormányzati munkát már közelről látott embert" (értsd: pártkádert) neveznek ki az élére, blablabla...-ott szerepel a Fidesz univerzális érvelése, az eredmény-argumentum. Amit bárhol, bármikor, bármire képesek érvényesíteni, anélkül, hogy a valós eredményeket tételesen felsorolnák. Ily módon az orbáni gondolat erre a mondatra futott ki: "A teljesítmény és a tények egyetlen ember felé mutatnak, ez pedig Matolcsy György."

orban-es-matolcsy-qpr.jpg

Neeeeeem, ezen a ponton ne kezdjen el hangosan röhögni senki, hessegessük el fejünkből a tigriseket, oroszlánokat, a viagrát és a foltos seggű mongol gyerekeket! A kormányfő közrádióban elhangzott szavait illik és kéretik komolyan venni. Azonban, ha így teszek, akkor is mélyre süllyedek kétségeim mocsarában.

Mert értem én, hogy az indián-hasonlatokkal, szólás-mondásokkal amúgy is előszeretettel élő miniszterelnök nem mondhatja meg ez ügyben kerek-perec az igazat. Hogy kérem szépen, azért lehet Matolcsy az MNB elnöke, mert egy kihelyezett bizalmi emberre, ha úgy tetszik, meghosszabbított jobb kézre van most szükségem ezen a poszton. Hisz minden jel arra utal, hogy a jegybankelnök szerepe a nagyobbik kormányzó pártnak lassan fontosabb, mint a nemzetgazdasági miniszteré. Most már nyugodtan jöhet a jóval racionálisabb Varga Mihály a tárca élére: az unortodox gazdasági irányvonalat bebetonoztuk, az egykulcsos adót kőbe véstük. Már ha akarna, sem igen tudna ugrálni.

A párthűség, sőt, sokkal inkább az Orbán Viktor iránti személyes lojalitás, mára már fontosabb az MNB élén, és arra kell törekedniük, hogy ezt minél hosszabb távon fenn tudják tartani. Nem kizárható gondolat, hogy a kormány egy strómanjával az intézmény élén, Orbán adott esetben könnyedén hozzáférhet a jegybanki tartalékhoz. Így-érvrendszere szerint, talán-valóban nincsen szükség a szavazói körében szitokszónak számító IMF-hitelre, a költségvetésen a jövőben esendő további lukak befoltozhatók, s ki tudja, tán még arra is maradhat keret, hogy közvetlenül a voksolás előtt egy néhány tízezernyi, egyszeri juttatást koncként odavessen a nyugdíjasoknak. Továbbá azért is számít kulcsembernek a következő jegybankelnök, mert 2014-ben a Fidesz egy esetleges választási veresége következtében az újonnan felálló, ellentétes pólusú kormány lehetőségeit ronthatja, tisztán pártérdekből. (Nem véletlenül engedték el szánalmas kálváriája során Schmitt kezét sem, nem véletlenül emelték meg az Alkotmánybíróság létszámát, fideszesekkel feltöltve a szervezetet...stb.)

Ezt így, ilyen formában persze nem lehet kimondani, értem. Azt viszont már nem értem, hogy a miniszterelnök úr miért ferdít ekkorát, miért intézi el pusztán annyival a kérdést, hogy Matolcsy György egy gazdaságtudományi zseni, aki az elmúlt két és fél év során, ha a mennyekbe nem is, de mindenképpen tündérországba repítette hazánkat, és miért nem próbál legalább egy kicsit kevésbé nevetséges érvet találni, amivel igazolhatja jelöltje alkalmasságát. Hiszen mik is pontosan az általa említett tények, az ex nemzetgazdasági miniszter eredményei? Feltehetném úgy is a kérdést: milyen pontokba sorolható Matolcsy eddigi teljesítménye, mely ellentétes az Orbán által említett tényekkel, a sikertörténettel?

1. Matolcsy miniszteri tevékenységének talán legemblematikusabb lépéseként kormánya alkotmányos szintre emelte az egykulcsos (16%) szja fontosságát. Az unortodox adómódosításról hamar kiderült, a hazánk adta keretek között működőképtelen, tovább megyek, egyértelmű ballépés, mely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A gazdaságot nem pörgette fel, a tehetősebbeknél több pénzt hagyott-még nagyobbra nyitva ezzel az egyébként is veszélyes méretű társadalmi ollót-, amit nem az itthoni pénzügyi vérkeringésbe forgattak vissza. E ténysorozatnak leginkább a szegények vagy a szegényebbek itták meg a levét...

2. ...például a 27%-ra emelt, ezzel jelenleg az EU-ban a legmagasabb arányúnak számító áfa kulccsal, a hétköznapok szinte valamennyi területén tapasztalható, általános drágasággal. Vagyis hiába adózunk papíron kevesebbet, az ismert körülményekből kifolyólag korántsem marad több pénz a zsebünkben. (Hasonló logikát követve a bank- és a távközlési szektor is rajtunk hozza vissza a nagyarányú adóztatása miatt kieső jövedelmet.)

3. Miniszteri működése során Matolcsy ádáz harcot vívott-az államadósság mellett-a költségvetési hiány ellen, melynek nagyságát általában nem sikerült helyesen eltalálnia. Köszönhetően a stabil bevételi politika hiányának, melyet az állandó rögtönzések, huszárvágások szültek. Ebből kifolyólag hazánk évek óta képtelen egy kiszámítható költségvetési pályára állni, mely elbizonytalanítja a gazdaság szereplőit. Nem véletlenül nincsenek beruházások, nem véletlenül nincsenek-az előzetes ígéretekkel szemben-új munkahelyek, nem véletlenül nő a munkanélküliség, csökken a foglalkoztatás.

4. Az előző ponthoz kapcsolódik a Nemzetközi Valutaalappal való hintapolitika lefolytatása, melynek alaphangját a "kipateroltuk az IMF-et" című lózung adta meg. A kormány később persze visszakozott, hogy aztán-a hivatalos kommunikációval ellentétesen, akár tetszik, akár nem, a török mintát követve-mégis nyíltan a megegyezés ellen törekedjen, végül "ki is küszöbölve" azt. Mely hitel elmaradásával, bár a kuruc virtusnak a nemzeti önrendelkezés megóvása révén eleget tett, pragmatikus szempontból egyértelműen gyengítette az ország helyzetét, versenyképességét. Azzal a retorikával pedig, amit prominensei mindehhez helyenként használtak, a 21. századi európai normákat is súlyosan megsértette.

E néhány pont csak a legáltalánosabb kérdéseket világítja meg Matolcsy György miniszteri működése kapcsán, mely Orbán szerint érdemessé tette őt a jegybankelnöki szék elfoglalására. A hitelesség-faktor emberi oldaláról szándékosan nem szóltam. Konkrétan: mennyire jó dolog felelős, hazánk szempontjából abszolút fontosságú pozícióba olyan embereket ültetni, akiken milliók röhögnek. Nem elhanyagolható, de talán lerágott csont, talán nem is ide tartozik. És talán fontosabb is nála, hogy egy tartósan recesszióban lévő ország gazdaságáért elsősorban felelős személy hogyan emelkedhet odáig, mint Matolcsy? Hogyan? Inkább hol? Nálunk, Magyarországon!

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://makoskalacs.blog.hu/api/trackback/id/tr855112783

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.03. 10:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Waszabi 2013.03.02. 23:27:26

Az Élet kegyetlen, egyfajta szemszögből. A szemétládákéból. Az idióták mindig rákúrnak végül, az átbaszottak meg megmenekülnek valamiképpen, ez a trendje a történéseknek.
Sajnos ez Orbán Viktornak, Matolcsynak és a FIDESZ frakcióban elbújva voksoló, magukat észrevétlennek hívő álságos politikusoknak. Mert ők azok, akik akkor fognak rákúrni, amikor a legkevésbé várnák.
Magasról esni szarabb, mint térdmagasságból, nagyobb a koppanás, a törés is.
Orbán már egyszer rábaszott az önhittségére. Megint rá fog, keményen dolgozik ezért. Hülye aki helybe megy a pofonért.
Újat mondtam? Nem hiszem. Az Élet igazságos. Mindig, mindenkivel. A hazughoz hazug, az igazhoz igaz. Ez olyan törvénye a létezésnek, akár a gravitáció. Orbánt már egyszer pofán vágta keményen, ám jól láthatóan nem értette meg az okokat, s újból neki fut a sallernek. Hajrá:)

hungarisztan 2013.03.03. 00:48:42

@Mr. Waszabi: Hát ez elég optimista megközelítés. A valóság azonban az, hogy Orbán a hülyéknek játszik, és ebben meglehetősen sikeres.

Népszavaztat 300 forintról, és pár év múlva milliókat vesz el mindenkitől – pusztán azért, mert megteheti, mert az ún. felelős szavazók túlnyomó többsége nemcsakhogy számolni nem tud, de a maunikasónál bonyolultabb gazdasági-politikai-társadalmi történeteket képtelen dekódolni.

Próbáld majd elmagyarázni nekik, hogy az aranytartalékok elköltése miért is irtó veszélyes mutatvány! Miközben ha szétinflálják a forintot (Ld. devizahitelesek!), ad absurdum bedöntik az országot, akkor prímán rá lehet majd fogni spekulánsokra, IMF-re, EU-ra, offshore-lovagokra, kommunistákra, bankárokra, de akár még romkocsmákban merengő bölcsészekre is. Hiszen megmondták előre! Ellenségkép van bőven.
Ez az ostoba nép előbb fog kilépni az EU-ból, minthogy te befejeznéd a közgazdaságtani magyarázatodat inflációról, MNB-ről, hitelességről, aranytartalékról...

Mikor a saját taknyán fog csúszni a saját ostobasága miatt, akkor is még másokra fog mutogatni, és ugyanúgy boldogan fog tapsolni hozzá, ha Simicskáék visszaosztanak nekik 12 forint 50 fillért.

Orbán semmit nem kockáztat. Előre megjelölte az ellenségeket (melyeket heti gyakorisággal bővít), innentől kezdve ha veszít, akkor megmondta előre, ha meg nyer (átmenetileg), akkor meg egyenesen mennybe megy.

Tisztán látható, hogy nincs az a böszmeség, amitől a kemény mag elfordulna tőlük. Szerintem eleinte maguk sem hitték, hogy ennyire egyszerű. Próbálgatták a határokat: médiatörvény, mnyp-einstand, adók egekbe emelése, Közgép, köz- és felsőoktatás tönkrevágása, bíróságok (inkluzíve alkotmány-) „függetlenítése”, földtörvény, TEK, kerényik, matolcsyk, zsigamarcellek, girószászok, papcsákok, smittpaják, kövérlacák, szíjjártók, lázárok, selmeczik, habonyok, feketegyörgyök, bayerek cinikusabbnál cinikusabb bornírtságai és válogatott taplóságai stb. – és látták, hogy mindent lehet. Semmi nem üti meg az ingerküszöböt. Nincs az a mocsok, nincs az az etikátlanság, nincs az a butaság, nincs az a korrupció, nincs az a dilettantizmus, nincs az a sunyiság ami kiverné a biztosítékot. Stabil vezető pozíció és személyi kultusz, az van helyette.

Nem, drága barátom, te kevered a télapót és a gestapót. Amiről te írsz, az a MESE, de legalábbis a wishful thinking. Szeretnék osztozni ebben az optimizmusban, de nem tudok. :o(

Nap Pali 2013.03.03. 01:09:03

a fides mafia fősáskáival értek egyet!
mindenképp gazdasági csoda tanúi vagyunk!
a körülményekhez képest a magyar gazdaság él !
mindennap egy ajándék! a zálamcsődig carpe diem!
vszínű a feketegazdaság élteti!

Makkasz 2013.03.03. 02:03:29

Szégyen Matolcsy kinevezése, nade a nyílik a "társadalmi olló" akkora baromság hogy te jó ég. Ismerős, a "nőnek a tárasadalmi különbségek".

Nem a sok szegény a baj? A jövedelmek csökkenése? A lecsúszás? A kevés jómódú és gazdag? Nem, a "nyilik a társadalmi olló". A zsebemben meg a bicska.

Észak Koreában zárt az olló, Bécsben tízszerese, New Yorkban ezerszerese a magyarnak. ÉS???

Ezt a kommunista balfaszságot töröljétek már az agyatokból.

Ha már a lineárist kritizálod (Moországon be nem vezetett, ma is két kulcs van, csak lehazudjátok), akkor arról kell beszélni, orbánék tévképzete az volt, ha több jövedelmet hagynak az embereknél, nő a belső fogyasztás, gazdaság, jólét.

Jelentős középosztály nélkül, az áfanöveléssel előállt a helyzet, emberek 100ezrei tudnak kevesebbet vásárolni, akiknél több marad, nem merik az országban tartani, befektetni a pénzt.

Az szja fizetői bázis kiterjesztése nagyon helyes volt.

Hazánk baja a bődületes újraelosztás és a 80%-os adóék, az ebből adódó beteg, versenyképtelen államosított gazdaság, nem a lineáris adó.

De főképp nem a társadalmi olló nyílása, bármit is jelent ez a baromság (írigységet max.).

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.03. 07:12:10

Orbán enyves jobbkeze benn kotorászik a nemzeti bankban.

Mert Hakapeszi, ha kap, eszi. Erre való a teljhatalma.

Ti vagytok a hülyék, hogy ennek teljhatalmat adtatok.

Orbán mindent fölzabál, és ha már nincs mit, akkor a szoba közepére szarik.

Ilyen a természete.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.03. 09:00:14

a párthűség és orbánlojalitás gyakorlatilag minden posztnál a legfontosabb.

toportyánzsóti 2013.03.04. 09:46:26

Létező szocializmus orbáni átirata szimpla anakronizmus.Ez az etatista etnokrácia,versenyképtelen a mai világban,ráadásul sokba kerülnek a zsigamarcellok és csányisándorok,a bértollnokok és hírhamisítók,bérbirkamenetelők.
süti beállítások módosítása