HTML

Mákos kalács

Friss topikok

  • Dr. Fotos: Innen is jol latszik, hogy hiaba a korrupt rendszerbol todulo valag penz ha a szakertelem messze e... (2017.11.14. 11:07) Érdektelen
  • toportyánzsóti: Létező szocializmus orbáni átirata szimpla anakronizmus.Ez az etatista etnokrácia,versenyképtelen ... (2013.03.04. 09:46) Kétbalkezes
  • Justinianus_Magnus: "Bajnai kézzel fogható eredményeket is fel tud mutatni" Öngyilkosokat? (2012.10.11. 19:17) A szövetségi politizálás margójára
  • De hová tűnt Columbo felesége?: @kem-fiz: "Ez az ovos dolog is el van misztifikálva kishazánkban." Igen, ez így van. A fehér kö... (2012.10.08. 21:49) Baj van a részeg tengerésszel
  • tisztakéz: Milyen könnyű más tollaival ékeskedni!! (2012.05.06. 19:48) Gyurcsány szakdolgozatáról

Linkblog

Baj van a részeg tengerésszel

2012.10.08. 10:37 makoskalacs

A múlt hét péntekén (október 5.) Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter ismertette a kormány gazdasági intézkedéseit, a jövőre vonatkozóan. A 400 milliárd forintos EGYENLEGJAVÍTÓ (szigorúan nem megszorító) programra a 2013-as költségvetésen esett vagy esendő lyukak betömésének céljából van szükség. (Itt halkan megjegyezném, mily nagy volt a felháborodás a kormány és környezete részéről, mikor néhány héttel ezelőtt elemzők hada prognosztizálta a körülbelül 500-600 milliárdos hiányt, velük szemben pedig csupán a Stumpf-dinasztia híresen pártatlan és elfogulatlan elemző garmadája jósolt 250 körülit. Ehhez képest az új kényszerintézkedésekkel 400 milliárdot spórolnának meg, ami távolról sem 250.)

A program tartalmaz néhány-a szokásoknak megfelelően-igencsak fájó, a szociális-, társadalmi igazságosság szempontjából mindenképpen megkérdőjelezhető elemet, így például a pedagógusok sokszor, már e kormány által is beígért béremelésének 2014-ig történő "elnapolását", ezzel a pedagógus-életpályamodell teljes elkaszálását, mely koncepcióját tekintve egyébként dicsérendő kísérlet lehetett volna. A döntést a kormányszóvívő úr még aznap, a köztévé Este című műsorában úgy kommentálta, hogy "amikor nagy vihar van a tengeren, akkor azt is értékelni kell tudni, hogyha valaki kikötőbe vezet minket, nem biztos, hogy éppen konyakot kell rendelni". Vagyis a szokásos lemez: válság van-persze nem nálunk, hanem Európában, csak az magával ránt minket is, akik egyébként mindent a lehető legtökéletesebben csinálunk-,ilyen körülmények között pedig mindenki fogja be a pofáját, és húzza összébb a nadrágszíjat. A mindenki persze nem mindenki, csak a társadalom alacsonyabb rétegei, hiába hivatkozik Orbán orrba-szájba a középrétegre, nem neki kedvez; emellett említésre méltó az LMP közleményében megfogalmazott gondolat is, miszerint a kormányszóvivő úr, várhatóan 21500 forintos jövedelem emelkedésével könnyen inti csendre a konyakot ugyan nem rendelő, de a második Orbán-kormány regnálása óta 15%-os jövedelem csökkenést felmutatni képes pedagógusokat.

medus12.jpg

/Théodore Géricault: A Medúza tutaja, 1818-19/

De, ha már Giró-Szász közlegény ilyen frappáns formát talált egyébként minősíthetetlen gondolatának közléséhez, hát tengerre magyar! Nézzük, milyen vizeken és hogyan irányítja hajónkat Orbán kapitány.

Az alapkérdés az, hogy tényleg vihar van-e jelenleg a tengeren, vagy csak az 52 helyen lukas, rosszul kormányzott magyar bárkát viszi el minden kisebb fuvallat (a gyenge fából eszkábált mediterrán tutajokat most nem említve)? Tegyük fel, hogy van, melynek során kapitányunk a kritikus pillanatokban bravúrosan kormányozva óvja legénységét, utasait, legalábbis a közlegény szerint. Ez esetben viszont jogos kérdésnek tűnik, hogy a 2008-ban megkezdődött, jóval nagyobb égzengés idején kapitányunk-akkor még más funkciót betöltve-miért ígérte be a luxusnak számító konyakot a legénység egy részének, mikor sejthette, hogy a nehéz idők nem múlnak majd el egyik pillanatról a másikra, a tengeren bármikor számíthatunk újabb viharokra. Akkor még Cooper Vörös kalóza kormányozta egységünket, aki ellen-bár a cápákkal azóta sem sikerült megetetni-matrózlázadást kellett szítani. Ennek beindításához volt szükség többek közt az alkohol vizionálására.

De vissza a jelenbe! Ha a beígért konyak nem is érkezik, a kapitány helytáll, menti legénységét. Valóban ez lenne a helyzet? Olyasmiről még véletlenül sincsen szó, hogy sokan, például a hajó orvosi személyzetének tagjai éjszakánként titokban mentőcsónakokat kötnek el, és a jobb sors reményében elmenekülnek, mert itt nem becsülték meg őket eléggé? Kap a legénység, az utazóközönség elegendő élelmet, a zsákmányból kellő arányú részesedést? Nem kell végignéznie, hogy amíg számára nem jut a sózott heringből és a száraz kenyérből, addig a fedélközben a kapitány szűk köre az egyébként másoknak is beígért konyakot issza a kaviárhoz? (Mint Napóleon az Állatfarmban, hiába, Orwell tényleg mindenütt jelen van, napjainkban egyre fájdalmasabb módon...)

Mindeközben az éhes matróz szemét joggal szúrhatja a kapitány közvetlen beosztottjainak, tisztjeinek az etalonjaként számon tartott otrantói hős emlékművének felállítása a fedélzeten, akihez adott esetben nem mindenkit fűznek pozitív emlékek. A kívánt szellemi kikapcsolódásra, feltöltődésre-mely a tengeren fontos lehet-sincs mindig lehetőség, bár a kérdést onnan is megközelíthetjük, hogy az olvasnivalók közötti alapos válogatás, és a nemkívánatos dolgok tengerbe vetése örvendetes lépésnek is felfogható, elvégre viharban nincs lehetőség az efféle haszontalanságokra (ahogy a konyakra sem).

Mi a helyzet a támadásaink stratégiájával, a vizeken kiépített szövetségi rendszerünkkel? Kapitányunk éppen a közelmúltban engedett szabadon egy hétpróbás gazembert, minek hatására a fél tenger ellenünk fordult. Emellett komoly véráldozatokkal, folyamatosan nekivezeti hajóját a különböző nyugati flottáknak, melyek sokkal erősebbek nálunk, és akikkel talán üdvözítőbb, kifizetődőbb lenne a baráti viszony ápolása, mintsem kalózok felé közeledni.

Ez a helyzet a magyar bárkával és kapitányával kint a nyílt tengeren, a teljesség igénye nélkül. Természetesen nem kerülhet ide minden fontos esemény, de a helyzetkép azt hiszem, könnyedén kiolvasható, ráadásul nem mindenki számára kedvező. És még konyak sincsen... 

 

134 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://makoskalacs.blog.hu/api/trackback/id/tr984826071

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.10.08. 11:47:09

A Fidesz unortodox gazdaságpolitikusa soha nem dolgozott a versenyszférában, ám rengeteget igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Céget nem veze...

Trackback: Hová bújik Orbán Viktor a magyarok elől október 23-án? 2012.10.08. 11:44:26

Orbán retteg. Nem jelenik meg az állami ünnepségeken, nem mond beszédeket nyilvános helyen és kordonnal vetette körbe a miniszterelnöki villát. Retteg attól, hogy megint kifütyülik, hogy megint lebuzizzák, retteg, hogy megalázzák. Ezért inkább nem is m...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.08. 10:54:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VR6 2012.10.08. 14:16:14

@Kabarészínész: remélem a gyereked akkor magánúton taníttatod. Ne számíts az állami oktatási intézményekre! :)

Kabarészínész 2012.10.08. 14:21:12

@VR6: jó, színt vallok. persze, hogy magánúton taníttaom, mert valójában minisztériumi kormánytisztviselő vagyok, hai 1 milláért, a gyereknek most csináltak magánovit, talán hallottál róla. A munkaköröm, hogy beteljesítsük Viktor Vezírünk álmát, és trollkodni kell a fórumokon, egymásnak ugrasztva mindenkit, a következő hozzászólásom valami cigányos, zsidózos valami lett volna, csak nem jutott semmi frappáns eszembe, segítsetek. Talán, hogy nem érdemelnek semmit a tanárok, mert sok a tanulatlan rabló cigó. Na, Vezír terve, (mert látja, hogy szar van a palacsintában) hogy összeugrasszon mindenkit mindenkivel, kitör a polgárháború (ez '14-re van tervezve) és a szükségállapot kihirdetése után megkoronáztassa magát. (de ne mondjátok el senkinek)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.08. 14:22:51

@Kutchek:

A gyorsnaszád a Kedves Beteg hasonlata. Harrach a horgonnyal példálózott, ami rögzíti a gyorsnaszádot a háborgó tengeren. A fordítókorong valamennyiünk szeretett Gyurkájától származik. Hasonlóan a kelet-európai banánhoz(?), és a Selyemúthoz.

Klasszikusok, diszkóritmusban.

Az Utolsó Csillagharcos 2012.10.08. 14:23:02

@Kabarészínész: Valszeg a gyárban sor mellett álló nem szerzett 2-3 diplomát, és nincs a vállán akkora felelősség amit a gyerekek miatt egy tanár magára vállal. A szabadság állandó lózung, de nem árt ha tudod, hogy a gyerek szünideje nem azonos a tanár szabadságával. A legtöbb iskolában jó ha júliustól otton maradhatnak és augusztus közepétől kezdődik az új szezon, nem beszélve a pótvizsgákról nyári táborról stb. Amúgy meg kitörölheti a seggét a tanár a szabadsággal, ha a keresete elmegy a rezsire, nyatalni meg mehet városligetbe.
ps. meglepődnél ha tudnád hány tanár megy el a szalag mellé a qrva nagy lazaságból amire irígykedsz, csak ne lepődj meg ha nemsokára analfabéta pszihopaták fogják nevelni a kölködet.

Kard 2012.10.08. 14:23:25

@tede: Nem érted mit akartam mondani. Rengeteg ember már azért nem megy tanári pályára még ha alkalmas is lenne rá és akár kedve is lenne hozzá, mert kicsi a fizetés. Ha pedig nincs verseny nincs minőség.
Mondok egy egyszerű példát. Szoftver mérnök vagyok, de nagyon szívesen magyarázok el dolgokat embereknek, rengeteget olvasok a wikipédián csak úgy kíváncsiságból. Asszonykám(bölcsész) mindig szokta is mondani, hogy neki miért nem úgy magyarázták el a fizikai matematikai dolgokat anno az iskolában, ahogy én neki, mert így megérti akkor meg nem értette. Szóval szerintem még jó tanár is lehettem volna de nem lettem mivel kb. 4-5x fizetéskülönbség van egy tanár meg egy mérnök fizetése között.

Kabarészínész 2012.10.08. 14:25:35

nyaralás... a szó ismeretlen a melósnak, csakúgy, mint a napló riportjában a tisztelet szó a cigóknak... (na, megy ez)

dr kíváncsivagyok 2012.10.08. 14:26:41

@Kabarészínész:
"4 órás munkára nem is olyan rossz az a pénz... amelyik pedagógus 12-2 után bent már otthon van, miután volt akár 2 lyukasórája is, az nekem ne siránkozzon. Gyertek ápolónak napi 8 órába, seggeket törölni, 80E nettórt. Megismernétek milyen az amikor EMBEREKKEL dolgozik valaki. "

Ja,..ja,...ha neked szar, legyen szar másnak is ! Ez az , hajrá BUNKÓKÁM !!!

Kotkodus 2012.10.08. 14:27:04

@ballus: minden tiszteletem a pedagógusoké, egészségügyi dolgozóké, kistermelőké, és még sokáig sorolhatnám a kormányOK által (politikai v. gazdasági érdekből) cserbenhagyott - egyre szélesedő - rétegeket...

azt hallottam, hogy a politikai preferenciával rendelkező pedagógusok jelentős része fidesz (vagy esetleg jobbik) szavazó. te bennfenntesnek tűnsz, ezért szeretnélek megkérni, hogy kommentáld e szóbeszédet! nem akarlak provokálni; ha nem szeretnél válaszolni, megértem!

egyébként sajnálom, hogy ugrik az életpálya-modell bevezetése, amely egy a kevés mostani kormány-intézkedések közül, amellyel egyetértek.

dr kíváncsivagyok 2012.10.08. 14:28:06

@Az Utolsó Csillagharcos:
Jómagam 30 köcsög gyerek között percekig sem bírnám...

Kabarészínész 2012.10.08. 14:29:49

@dr kíváncsivagyok: sztrájkolok? Ja neeeem, mert akkor páran meghalnának.... upsz. nem kell, hogy szar legyen neki, de fogja fel, hogy van szarabb is, örüljün, h van még állása, fogja be, üljön le, kettes alá.

Az Utolsó Csillagharcos 2012.10.08. 14:31:46

@tede: ne haragudj, de nem értelek. Azt mondod, hogy jó tanáként vidáman meg lehet élni, csak tenni kell érte valamit. Pontosan mire gondolsz? A bérek államilag szabályozottak, ha pedig mellékesben godolkodsz akkor már nem arról beszélünk, hogy tanításból élsz meg. Ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy utcaseprésből is milliomos lehetsz, csak mellette vállalj infromatikai szaktanaácsadást is.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2012.10.08. 14:35:56

@Kabarészínész:
nem tudom, így alakult, de ha az lennék, biztos nem siránkoznék, így, hogy látom vannak ennél sokkal-sokkal szarabb helyzetben lévő, sokkal többet dolgozó emberek. ne is említsük azokat a kisemmizetteket, akik a gyárban sor mellett állva, két-három műszakban nyomják a melót, 100E Ft-ért, szabadság nélkül.

Bizony, a melósnak aki a szalag mellett van meg mondhatjuk, hogy bezzeg az etiópiai szalagmunkás, az etiópiainak meg, hogy....

Szóval ezzel a k@rva nagy logikáddal senki ne szóljon, ha sérelem éri, mert.
Ehhez csak gratulálni tudunk, mindenki nyugodtan hagyja magát belenyomni a szarba.
Ez visz előre, igaz?

tede 2012.10.08. 14:36:59

@Kard: értem, amit mondasz, de amit meg én akartam mondani, az az, hogy minden munkaterületen el lehet érni komoly fizetéseket.

Van olyan tanár-vállalkozó ismerős, az említett ember, aki tanít még most is iskolában de mellette vállalkozóként nyomja a tanítást. Nem dicsekszik, de tudom, hogy nagyon jó fizetést összeszed havonta. Továbbá ott vannak az egyetemi tanárok, nekik például nagyon jó fizetésük van, megérdemlik persze, nem kérdés.

Van olyan évfolyamtársam, aki ottmaradt az egyetemen tanársegédnek és folyamatosan pályáznak, mindenfélére, jegyzetírás, tudomisén mi. A vicces az, hogy én kiemelkedő fizetéssel is csak komoly hitellel tudtam házat venni, de a volt évfolyamtársam hitel nélkül felhúzott egy nem sokkal olcsóbbat, annyi előnye volt, hogy a telket nagyon jó áron kapta meg. És ő továbbra is tanársegéd, de ügyes, agilis.

Szóval egyáltalán nem igaz szerintem, hogy a tanítás és a tanári pálya eleve nímandoknak rendeltetett el.

Abban viszont maximálisan egyetértek, hogy ezen a területen talán a legnehezebb anyagilag is érvényesülni, de korántsem lehetetlen.

Sok fiatal keresi a nagy pénz, pedig nagy pénzt szinte bármelyik szakmában lehet csinálni, csak persze mondom, a kapitalista gondolkodást kell elsajátítani, értékes munkaerővé válni, vállalkozni, belekezdeni sok mindenbe, nem feladni a kudarc után stb stb, de az emberek 80%-ból vagy hiányzik ez a képesség vagy nem használják és olyan munkát akarnak, ahol hatalmas pénzt keresnek kevés munkával, nyugodt körülmények között.

Ilyen munka egyébként sehol nincsen, nemcsak a tanári pályán van ez így, hidd el nekem.

Az Utolsó Csillagharcos 2012.10.08. 14:37:12

@Kabarészínész: még egy a szabadsághoz: egy csomó iskolában a tanárokat újabban határozott időre veszik fel, szeptembertől júniusig. Ez aztán az életpálya igaz-e?

Kutchek (törölt) 2012.10.08. 14:37:19

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: "Harrach a horgonnyal példálózott, ami rögzíti a gyorsnaszádot a háborgó tengeren."

Csak, hogy szőrszálhasogató legyek:

"A KDNP világnézeti párt, a horgony a csapkodó hullámokban, a Fidesz szerepe a mozdonyé."
– Harrach Péter a Fidesz-kongresszuson

Peti a horgonnyal egy mozdonyt akart rögzíteni; a tengeren.
Kell ennél precíz beismerés arra, hogy süllyedünk?!

Kard 2012.10.08. 14:45:08

@tede: Azért te most kicsit összekeverted a dolgokat. Egy egyetemi tanárt ne keverjünk már össze egy középiskolaival. Elég távol áll a kettő, tudásban, a befektetett munkában és a szükséges képességekben.

Fishwalker 2012.10.08. 14:47:54

Az egyetemi tanárokat, tanársegédeket ne keverjük a középiskolai tanárokkal, és az általános iskolaiakkal sem. A fizetés és a beleszarik hozzáállás pedig összefügg. Addig nem lehet elvárni a tanártól, hogy komoly munkát végezzen, amíg a napi 8 óra munka mellé, (Mert a tanításon kívüli egyéb adminisztrációval összejön simán a 8 óra) még különórákat kell vállalniuk, hogy legyen miből enni. Így még ha lenne akarat, ideje nincs a felkészülésre. Másrészt pedig, amíg nem fizetik meg őket, nem az fog jelentkezni, aki alkalmas tanárnak, hanem aki máshova nem jó, de diplomát akar szerezni. (Aki nem hiszi, nézze meg a felvételi ponthatárokat) Így aztán persze, hogy szar tanárok lesznek mindenhol. Ez egy ördögi kör, amiből csak úgy lehet kitörni, ha pár évig (10-20) megfizetjük a szar tanárokat is.

Kombi 2012.10.08. 14:49:26

2006-tól folyamatos megszorítás (takarékossági csomag) van, elgondolkodott már valaki azon, hogy hová ment az eddigi megtakarítás.
Hogy van az, hogy még ennyi megtakarítás kell és utána rendbe van minden, a következő évben kiderül hogy még kell egy kis megtakarítás és így tovább..
A Fidesz kormány is 2010-óta folyamatosan megtakarít, azokon a közalkalmazottakon akik 1/5 -öd részét keresik Úniós kollégáiknak, a többi alkalmazotton meg a vállalkozók.
Kivándorolhatnának már más országba ezek a megszorítva -megtakarítók, boldogítsanak másokat.

tede 2012.10.08. 14:49:41

@Kard: Az hol van megírva, hogy egy középiskolai tanár nem taníthat egyetemen? Én csak azt akartam leírni, hogy nem mindenki nímand alul fizetett a tanári szakmában sem.

Igaz, hogy nekik ezért sokat kell tenni és tény, hogy a tanárnak nehéz anyagilag érvényesülnie, de már nagyon unalmas ez az állandó duma, hogy kevés a fizetés, azért nem tanítanak jobban meg azért nem készülnek az órára.

Ez még mindig a szoci szemlélet, hogy dolgoznék én, ha jól megfizetik, de addig meg szépen elvagyok és várom az alkalmat, hogy majd egyszer jól megfizessenek.

SH4RK 2012.10.08. 14:56:47

Csak egy dolgot mondanék ebbe a vitába: Debrecenben élek, ahol gyakorlatilag megszűnt az egyetemi reál Msc-s tanárképzés (gyengébbek kedvéért: e a fokozat kell középiskolában). Lehet itt hőbörögni azzal, hogy "ott a nyár", "csak 22 órát dolgozik", "rutinból lenyomja", "x tanfolyamot indít naponta" de kérdem én, ha nem választja senki ezt a pályát (pedig leírásotok alapján tiszta buli, és meg lehet belőle élni), és nem lesz senki, aki tanítja a gyerekeiteket, akkor is ezt fogjátok mondani?

kamill77 2012.10.08. 14:58:21

"Kapitányunk éppen a közelmúltban engedett szabadon egy hétpróbás gazembert, minek hatására a fél tenger ellenünk fordult."

és közben már meg is kezdődött az azeriekkel a gazdasági ügyekben lefolytatandó tárgyalások előkészítése...

orbán meg hazudik tovább, mint a vízfolyás.

Kard 2012.10.08. 15:01:19

@tede: Tudod te mennyi minden kell ahhoz, hogy valaki csak simán ledoktoráljon? Először is kell egy mester fokozat ami minimum 5 év. Ezután egy doktoranduszi képzés ami minimum 3 év, majd a megfelelő számú publikációk hazai és külföldi tudományos folyóiratokban. Általában 6-8 év után szokták megszerezni a doktori fokozatot az egyetem befejezése után. Már adjunktus is csak úgy lehet valaki, hogy doktorija van, ezután jön még a docens és utána az egyetemi tanár.
Ezzel szemben egy középiskolai tanár elvégez egy 4-5 éves képzést és kész. Több nagyságrendi különbség van a befektetett munkában.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.08. 15:03:03

@Kutchek:

Mindenesetre elszállt felettük az idő vasfoga. (Gömbös Gyula)

"s fejünk fölött elröpül a nikkel szamovár." (Kassák)

Kabarészínész 2012.10.08. 15:03:57

@kcsortuleninrogyilszja: Ehhez csak gratulálni tudunk, mindenki nyugodtan hagyja magát belenyomni a szarba.
Ez visz előre, igaz?

Ha a magyar nem előre kódolva ilyen lenne, már rég az utcán dobálnánk a molotov koktélokat, mint bármely dél-amerikai országban, vagy akár most görögöknél, egyiptomban. erről ennyit. a magyar BIRKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA na ezért nem megyünk előre, igazad van.

Kabarészínész 2012.10.08. 15:04:45

egy normális öntuddattal rendelkező nép már rég oszlopra húzta volna a zsarnokait. mi megválasztjuk őket még 4 évre...

Kard 2012.10.08. 15:10:41

@Kabarészínész: és mond mitől lenne jobb a dobálósdi? Arra biztos jó lenne, hogy visszavágja az egész turizmust (az egyetlen iparág amiben növekedés van), meg az így is szenvedő egész gazdaságot még lejjebb nyomná. Valahogy azért csak nem véletlenül van az, hogy az északi államok gazdagabbak a hőbörgő délieknél.

tede 2012.10.08. 15:10:47

@Kard: már megint felsorolod, valaki miért nem tud valamit megcsinálni

ebben igazán ügyes mindenki, végtelen listát tud arról készíteni, hogy miért nem tud többet, jobban dolgozni, miért nem tud semmit csinálni, de természetesen hatalmas fizetés járna neki, akkor esetleg megfontolná, hogy kicsit többet dolgozik

menthetetlenek, piaci, versenyhelyzetben az ilyen gondolkodás életképtelen lenne

Cervisia 2012.10.08. 15:11:28

@Kabarészínész: Magyarul addig az ápolók se sírjanak, amíg van aki 47 ezerért közmunkában túrja a helyi párttitkár, izé, képviselő pályázaton nyert állami földjét. Leülhet, egyes.

belekotty 2012.10.08. 15:11:51

@Kabarészínész: "A munkaköröm, hogy beteljesítsük Viktor Vezírünk álmát, és trollkodni kell a fórumokon, egymásnak ugrasztva mindenkit, a következő hozzászólásom valami cigányos, zsidózos valami lett volna, csak nem jutott semmi frappáns eszembe, segítsetek. Talán, hogy nem érdemelnek semmit a tanárok, mert sok a tanulatlan rabló cigó." - Közben ne felejts el nicket váltani! :-))

Cervisia 2012.10.08. 15:13:47

@Kabarészínész: Egy ápoló mennyi gdp-t termel? Biztos sokkal többet, mint egy jó oktatás, amely olyan szakembereket nevel ki, amiért érdemes magas képzettséget igénylő, jól fizetett munkahelyeket idehozni. Az utóbbi években sikeresen pörgő országok is nyilván azért költenek annyit az oktatásra, mert már nincs hova elbaszni a pénzt.

Kard 2012.10.08. 15:16:17

@tede: Valahogy rám akarod húzni azt a nem akarnak dolgozni ezért nem is fognak sok pénzt keresni dumát pedig kurvára nem erről szól az egész. Semmi köze ehhez. Amúgy meg mond már meg hol írtam azt le, hogy ezt vagy azt nem lehet megcsinálni.
Arra a tudásbeli hiányosságodra próbáltam rávilágítani, hogy nem tudod mi a különbség egy egyetemi tanár meg egy középiskolás tanár között.

tede 2012.10.08. 15:22:50

@Cervisia: oktatásba érdemes lenne beruházni, kőkemény teljesítménykényszer és transzparens mérések mellett, aki nem hozza a szintet, lapát

szerinted nem lenne itt olyan ordítás, hogy a pénz jöhet, de a teljesítményen képtelenség emelni, mert már így is kidolgozzák a belüket ?

több pénztől meg miért lenne jobb az oktatás? ez csak mese.

nekem tetszik, amit a Hoffman csinál, hogy komplex rendszerben gondolkodik, ami nem feltétlen csak arra épül, hogy adjunk 50% fizetésemelést a tanároknak, mint a meggyessi csinálta, oszt majd dőlnek ki a hatalmas tudású gyerekek az iskolákból

az oktatás fontos, de ez nem pénzkérdés elsősorban, hanem mondjuk olyan döntések, hogy legyen támogatott a mérnök képzés és mondjuk jogászból már most is a dunát el lehetne rekeszteni, akkor az ne legyen

én a kormány helyében adnék több pénzt a tanároknak, teljesítmény mérés alapján. objektív tesztek, véletlenszerű kérdésekkel megnézik a diákok tudását év elején és év végén

ahol jól fejlődtek, ott több pénzt adni, ahol meg nem, ott akár még csökkenteni is kéne

ja, szerinted milyen tiltakzás lenne az ilyen típusú, piaci szemléletű teljesítmény mérés ellen, hogy még brüsszelbe is menne a fáklyás menet

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.08. 15:24:03

Ork bánt kapitányhoz hasonlítani kicsit durva... A kapitány nem bujdosik el a matrózok elől. Ork bán csak saját bábuinak tud mézes-mázosan beszélni. Kapitány? Hihi, jót nevettem... :)

mizrolist 2012.10.08. 15:26:26

@Kabarészínész: tanár nélkül nincs, aki GDP-t termeljen, mert a tanulatlan szalagmunkásokból nem igazán lesz bevétel...
Speciel a tanárnak a tanév alatt nincs szabadsága, de hétvégéi se nagyon. Szerintem a legtöbbjük nyaralni sem megy, max. gyerekeket kísér nyári táborba... mert arra neki sem telik.

Cervisia 2012.10.08. 15:33:42

@tede: A mérnökképzés az ott kezdődik, hogy a jelentkezők 60-70%-a ne bukjon meg a gólyák szintfelmérőjén, és próbáljon az amúgy is erősen rostáló analízis mellett felzárkózni. Az elmúlt 10-12 évben túlterheltek a diákok felkiáltással csökkentették a fizika, kémia, és ki tudja még milyen óraszámokat, közben meg olyan szarokat hoztak be, hogy tánc és dráma.

Egyszerűen középiskolában nevetségesen alacsony a reál tárgyak óraszáma hatékony oktatásban. Ez a probléma egyik része. A másik, hogy reál tanári msc képzések gyakorlatilag alig pár helyen indulnak, mert senkit sem érdekel. Aki képes egy ilyet elvégezni, az inkább maga is mérnöknek megy, és vagy keres idehaza ötször annyit, vagy külföldön annyit, amennyit nem szégyell. Na ezért kell fizetést emelni (akár szakok szerint differenciáltan!), mert nem hogy jó, lassan semmilyen fizikatanár sem lesz, anélkül meg mérnök sem, és tényleg maradnak a szalag melletti melók.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.08. 15:39:31

@873ujr3rk: A szakszervezeteknek egyetlen eszköze van, a sztrájk. A pedagógusok sztrájkjától senki sem fél, hiszen a sztrájktörvény megalkotása óta kötelezik őket a gyerekek felügyeletének biztosítására. Vagyis nem tudnak nyomást gyakorolni, ellentétben például a vasutasokkal, ahol a Fidesz szervezte sztrájkok a Gyurcsány-kormány alatt többször is napokra megbénították a közlekedést.

Egyébként az Orbán hatalomra kerülése után átírt sztrájktörvény miatt már a vasutasok sem tudnak olyan könnyedén sztrájkolni, mint korábban...

s 2012.10.08. 15:39:59

Amikor a hajótöröttek felküldik a dadogóst a pálmafára figyelőnek. Az meg ilyet szól:

- Haj... ha ... haj... ha... hajo ...

Mindenki beugrik a vízbe boldogan és úszni kezd.

- Haj... ha... hajo... Ha jól látom cápák.

picikisköcsög 2012.10.08. 15:40:29

@tede: Igen bogárkám, de én az alap főiskola diploma mellé (műszaki tanár, autós gépészmérnök) lenyomtam egy egyetemi infotanárit is, úgy, hogy félévente én 24 ezret, az iskola 100 ezret fizetett, 7 szemeszteren keresztül. És tanulás mellett tanítottam+papírt irtam alá, hogy plusz 7 félévet ott maradok tanítani. És képzeld el, a nyári szabadság most már arra sem jó, hogy anyagilag egyenesbe jöjjek, mert nincsenek magántanítcányok, mert a zembereknek nincs pénzük és inkább koklerokkal klszítettik fel a gyereket, aki vagy átmegy vagy nem.

tede 2012.10.08. 15:42:12

@Cervisia: nem vitatom, hogy lehetne többet is keresniük a tanároknak, de a kérdés, a honnan szerezze meg az ország a több pénzt. Azt valakitől el kell venni, hogy nekik oda lehessen adni, mert most is veszteséges az állam, tovább nem lehet növelni a veszteséget.

Ilyen helyzetben a forrásokat még okosabban kellene elosztani. Azért javasoltam az objektív mérést, lemérni a diákok tudását év elején és év végén, aztán a legjobb 10%-ba beleeső tanárok kapjanak több fizetést, a legrosszabb 10%-nak meg vegyenek el a fizetéséből. mittudom én, mondjuk 25%-al kapjon többet a jól dolgozó tanár és 25%-al a rosszul.

Ez teljesen rendben lenne és máris ösztönözve lenne mindenki, hogy ne kerüljön a legrosszabb kategóriába de akkor is ösztönözve lenne, ha jól teljesít, mert akkor jobb fizetést kaphat, ami közelebb van a mérnöki fizetéshez.

Egy rosszul dolgozó mérnököt kirúgnak, csak hadd tisztázzam a félreértéseket, tehát egy rosszul teljesítő tanár még mindig jobban járna, mert legalább a munkája megmaradna, ha a keresete kevesebb is lenne.

picikisköcsög 2012.10.08. 15:47:08

@tede: tudod, van olyan a tanároknál, hogy minőségi bérpótlék, amit a kb. 100-110 nettó mellé az kap, aki szakkörözik, versenyre viszi(megynerik) a tanulókat, stb. JA, erre adnak havi mondjuk 10et. De mellette kapsz egy évre 500 oldlanyi fénymásolást, sok helyen úgy, hogy a papírt is te viszed. És azért versenyezni, szakkörözöni csak tankönyvből... És jelzem a komplex gondolkodásmód úgy nyilvánul meg, hogy már előző rendszer is olyan központi programokat álmodott meg (és ezek a köcsögök folytatják), ami köszönő szinten sincs heti óraszámokkal (36 hetes tanévre 80-90 órás tantárgyakat elég nehéz beosztani, 20 óráról nem is beszélve), és ezek mellé még tankönyvet sem tudsz a szakmát tanuló gyereknek rendelni-> te magad oldd meg így a "minőségi" oktatást.

picikisköcsög 2012.10.08. 15:50:03

@tede: hát nekem lenne ötletem:
- stadionépítés
- minisztériumi bezserzések
- 750000 - egymillás miniszteri fizetések
- lézerblokkolók nem beszerzése
- focicsapatok támogatása (nem a sportra gondolok, mert pl. az úszok, evezősök, szb. igenis kapjanak, mert ők teljesítenek, és az ő teljesítményük aranyakban mérhető)
Soroljam még?

tede 2012.10.08. 15:50:11

@picikisköcsög: pontosan ezt kéne megemelni, a jól dolgozónak sokkal többet adni, ami már versenyképes, ami pénzt a rosszul dolgozóktol vesznek el.

Persze objektív mérések alapján, szigorúan. Ami nem egyszerű egy ilyen korrupt uram-bátyám országban, de megvalósítható lenne.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.08. 15:53:56

@tede: A köznevelési törvényben már benne van a tanárok teljesítménymérése és a mai bértábla helyetti differenciált, teljesítményalapú bérezés. Ezt a tanárokkal szembeni követelmények emelésével együtt tervezték bevezetni, de végül az elmúlt 10 évben megszokott trendhez igazodva bevezették a többletmunkát igénylő feladatokat, átszerveztek/átszerveznek mindent, de közben a béremelést és a teljesítményértékelést elhalasztották.
Egyébként szerinted normális dolog, hogy egy középiskolai tanár feleannyit keres, mint a diplomás átlagbér?

tede 2012.10.08. 15:55:24

@picikisköcsög: igen, sőt ha ingyen dolgozna minden polgármester meg képviselő akkor még jobb lenne

amúgy a stadionépítés úniós pénz, nem konvertálható tanári fizetésre egy az egyben, max az önerő részével lehetne

de ha bármikor is sikerrel akarunk pályázni nagy esemény megrendezésére, akkor kéne normális stadion, nemcsak az, hogy majd megépítjük

a lengyelek ügyesek voltak ebben, az úniós pénzekből szép stadionokat építettek és megrendezték az EB-t

amúgy te mivel pályáznál egy EB-re mondjuk?

ez speciel marha jó demagóg duma, stadion, de egyrészt eu pénz, amit így sem nayon lehet elkölteni, annyi a megkötés, másrészt később segíthet, hogy nagy eseményt rendezhessen az ország.

s 2012.10.08. 15:55:47

Sokan osztják itt az észt, hogy a tanár azért keres szarul, mert szarhoz sem ért, szemben a versenyszféra dolgozóival. (Akik többnyire ugyanazt az excel makrót kattogtatják éveken keresztül.)

Aranyapám, kapjál a hónod alá egy középiskolai Geometria példatárat, menjél szépen be 22 figyelmes 17 éves közé, basszad fel a példatáradat valahol középen, és vezessed le a feladat megoldását a táblánál úgy, hogy azt érdeklődve hallgatják és meg is értik. Hoppá. Vagy szénné égeted magad és kiröhögnek, vagy csak simán leszarják, hogy ott vergődsz. Nem könnyű pálya. Egyszer szerintem ki kellene próbálnotok, mielőtt annyi hülyeséget pofáztok.

A tudás hatalom. Majd amikor 5 fős csoportokban fogtok üldögélni a tanár úr nappalijában 4 órán át nyolcezer forintért fejenként, akkor kb. lesz valami segédfogalmatok arról, hogy hogyan is megy ez. Mert a SIEMENS nem fog felvenni, ha hülye vagy, ez azért megvan nagyjából, ugye?

tede 2012.10.08. 15:56:26

@online távmunkás: elnézve, hogy milyen emberek jönnek ki az iskolákból, szerintem nem olyan rossz az a fizetés, ezért

picikisköcsög 2012.10.08. 16:10:15

@tede: Sorolsz azért majd nekem olyan olimpiákat pl., amelyek nyereségesek voltak? És a magyaqr fociválogatott mikor is játszot - legalább - európai szintű bajnokságokban? Ők miért is nem kb. 200 ezret keresnek havonta?Vagy csak az a cél, hogy a rendező ország úgyis részt vesz? Legalább a selejtezőkön? Bocs, mondtam, nem a sporttól, hanem egyes agyament vezetők kedvenc sportjának ész nélküli támogatásától sajnálom a pénzt. És csak jelzem, hogy - volt rendszergazdaként tudom - hogy akkor amikor lehet projektort és laptopot is kapni kb. 150, ill. 100 ezer Ftért, közbeszerzéssel mégis 300 és 200 ezreseket vettek, ráadásul a laptopokból pont qrva szar szériát fogtak ki. ÉS egy ilyen projektben 20-30 iskola kapott kb. 800 gépet, és csak erre az egy pályázatra elb@sztak fölöslegesen 100 millát. Nyilván valakinek a "sógora " járt jól. Az, hogy a különbség 60 tanár évi fizetése, kit érdekel?

ppm 2012.10.08. 16:11:22

Gondoltam hozzászólok,
gondoltam védem a mundér becsületét,
gondoltam felemlegetem, hogy július 1-jétől augusztus 24-ig az nem három hónap,
Gondolkodtam, aztán eszembe jutott valami, már van pár éves, de úgy érzem a helyzet nem változott:

Valód munkaköri leírás pedagógus állás betöltéséhez

1.A köz érdekében alkalmaznak, hogy bármilyen célra felhasználhassanak… ( Bocs ezt mástól loptam…)

2.Az idegrendszered hasznosítása érdekében államilag és helyileg is idegesítenek, ezzel is elvonják figyelmedet az igazán fontos dolgokról…

3.Belegyezel abba, hogy felneveled a gyerekeket, elviseled minden baromságukat, elfogadod, hogy a gyermek sikertelensége a Te hibád, ha ragaszkodsz a realitásokhoz szemét vagy…

4.Elfogadod, hogy szakmai értelemben nem fejlődhetsz, bár ha belegondolunk a gyógypedagógia is valami…

5.El kell játszanod azt a szerepet, amit rád kényszerítenek, vagyis légy elégedett azzal, ami van, s lehet az évek múltával el is hiszed, hogy neked ez a jó, de az Oscart nem ezért osztják…

6.Eltűröd, hogy hozzá nem értők mondjanak véleményt a munkádról, s vagy olyan megilletődött, hogy azt is elhiszed, hogy ez a fejlődésedet szolgálja. (A megilletődött egy nagyon szép szó a hülyére.)

7.Akkor válhatsz „méltó” tagjává a rendszenek, ha a bólogatáson és az igenen kívül más kommunikációs módot nem ismersz.

8.Minden plusz munka, amit az iskoláért végzel az idő múlásával az alapfeladataid közé kezd tartozni, s elvárás lesz, ehhez nagyszerű kifejezés a gratis, mint fizetség…

9.Olyanok „irányítanak”, akik nem tudják, hogy Te mivel melózol, de előbb érnek haza, mégha messzebb is laknak, mint Te…

10.10 hónapig erőlteted magad, hogy valamit azért elérj, de a végén inkább sírva fakadnál, mint hogy az elégedettség töltene el…

11.A legszörnyűbb az, hogy végig bólogattál miközben ezt olvastad, és még jó viccnek is tűnik, ha nem lenne igaz…

12.Kérdés: Aláírod?

fefe79 2012.10.08. 16:14:13

@Kabarészínész: már hogy ne termelnék a GDP-t. Tudod, analfabéta, iskolázatlan emberekkel a GDP kb. 0 lenne. Ahhoz, hogy egy üzem termeljen, tanult emberekre van szükség. Szóval még a vérkapitalista felfogás sem érv a tanárok ellen.

Kombi 2012.10.08. 16:15:06

A 2005. évi tervezett költségvetés -700 milliárd Ft hiányt tartalmazott. Azóta minden évben van kb 400 milliárd Ft megtakarítás(megszorítás), a kormányok kommunikációja szerint, ez összesen a 7 év alatt 2800 milliárd Ft.
Ennek az eredménye a 2012. évi tervezett költségvetési hiány -576 milliárd Ft.

Ellenben +2100 milliárd Ft többletnek kellene lenni a megszorítások miatt.

Ki érti ezt?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.08. 16:44:09

@tede: Elnézve, hogy az iskolákba milyen emberek jutnak be, túl sok szülő kap egyáltalán fizetést.
A gyerek nevelése otthon kezdődik, de ezt sokan elfelejtik és a tanárra fogják a saját nevelési kudarcukat.
Hallottál arról, hogy az ember egész életét az első 3 év határozza meg? Ami akkor kialakul, azt semmilyen oktatás nem tudja megváltoztatni, legfeljebb eltakarni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.08. 16:45:26

@tede: Szerinted az ország jövője szempontjából az a fontos, hogy legyen foci EB vagy az, hogy normális tanárok tanítsák a diákokat?

Cervisia 2012.10.08. 16:46:38

@tede: 25% az lófasz, már bocsánat. És ugyan annyit fog kapni a jól teljesítő magyartanár (nem akarom leszólni őket) meg a kémiatanár is, miközben a magyartanár elmehetne mondjuk hr-esnek hasonló bérért, a leendő kémiatanár meg dönthet úgy 18 évesen, hogy nem fogok én nettó 110-ért gürizni, elmegy vegyészmérnöknek, és keres nettó 300-at, ha nem elég ügyes. Szóval értem én, hogy nem lehet minden tanárnak ennyit adni, de ha már piac, meg verseny, akkor ne lógjon a te kezed se a bilibe, hogy itt 30-40 ezer pluszokért a tehetséges reálosok egymást fogják taposni a tanári pályáért. És akkor csak a napos oldalról beszéltek, a nyári szabadságról meg hasonlókról, a 30 fegyelmezhetetlen kölyök, az erőszakos szülők nem kerülnek szóba.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.08. 16:47:19

@Cervisia: Egyetértek. A reál tárgyak alacsony óraszámához annyit tennék hozzá, hogy érdemes megnézni az érettségi tárgyakat: 3 humán, 1 reál, 1 választható. Merre orientálja ez a diákokat? Leragadtunk a 19. századi műveltségnél...

Brix 2012.10.08. 17:15:50

Az a helyzet, hogy trendszerű életszínvonal-romlásban vagyunk. Ez alól nem kivételek a tanárok sem. Érdemei béremelés 2006-óta nem volt, az infláció meg elérte a 40%-ot, 6 év alatt. Ez egy brutális reálbér-csökkenés. Az egészségügyi dolgozóknak is csak azért löktek valamennyi pénzt, mert a jobban konvertálható a tudásukkal hamarabb kimennek nyugatra az Orbán rendszer elől, és már az összeomláshoz közelített a rendszer. Az oktatás is válságos helyzetben van, de ennek hatásai csak lassabban, kevésbé látványosan jelentkeznek. Sötét jövője lesz annak az országnak, amelyik nem fordít GDP arányosan elég pénzt az oktatásra. Hozzá kell tenni, hogy nem csak a tanárok szenvedik Orbán igazságtalan, aljas rendszerét, hanem a dolgozók is. Ezeknek a férgeknek még arra is volt gondjuk, hogy a korábban 100%-os éjszakai műszakpótlék összegét, 30%-ra csökkentsék az új munka törvénykönyvben.

Boka1 2012.10.08. 17:27:56

Ki emlékszik Horn Gyula rémálmára, Szöllősinére? Amúgy lehet, hogy csak fapados iskolákat kellene az államnak fenntartania, a kevés jó pedagógus meg mehetne jó iskolába tanítani.

scv 2012.10.08. 17:31:22

@Cervisia: Én okleveles vegyészként keresek nettó 110-et. Attól azért nem áll olyan távol a tanári bér, mint sokan gondolnák.

ylva 2012.10.08. 17:35:44

Működik a dolog, sikerült megosztani különböző társadalmi csoportokat. Egészségügyis a tanár ellen, fizikai a szellemi ellen, stb. Jó lenne, ha nem egymás ellen, hanem egymás mellett próbálnánk az érdekeinket érvényesíteni. Az alapvitához: szerintem az egyik legfontosabb foglalkozás a tanítóé. Az ő személye meghatározza nagyon sok ember jövőjét, a kiválasztásuknak, képzésüknek én személy szerint nagy jelentőséget tulajdonítanék.

kem-fiz 2012.10.08. 17:50:50

@tede: kedves Tede, arra nem gondoltál, hogy az elhivatottakon kívül <= ők a kivételek, akiknek a tisztelet és a maximális tisztelet jár, a tanári gárda nagyrésze már a hulladék, pontossan a remek fizetés miatt :-) Én is lennék, de ennyi pénzér inkább a versenyszféra...

kem-fiz 2012.10.08. 17:53:07

@scv: de te legalább elmehetsz (elmehetnél) másik céghez dolgozni, ahol akár többet is kereshetnél... Nekem van egy pár volt évfolyamtársam aki azért egy kicsit többet bír hazavnni :-)

kem-fiz 2012.10.08. 18:03:07

@Cervisia: Teljes mértékben egyetértek veled. Bizony 40 plusszért (mégha az nettó is)
, egy versenyszférában lévő reálos nem fogja feladni a jelenlegi tanári fizetés 5-szörösét :-)

ballus 2012.10.08. 18:07:24

@Kotkodus: Sajnos, vagy szerencsére, nem ismerem a pártpreferenciákat, szerintem nem másabb, mint máshol.
Ugyanis nem nagyon politizálunk. Vagyis beszélünk a politikáról, de nem mindenkivel. Persze tudom egy-két emberről, hogy milyen a pártpreferenciája, de egyrészt nem is mindenkiről, másrészt meg az, hogy a mi tantestületünkben mi van, nem jelenti azt, hogy máshol is ugyanaz lenne.
Az lenne a jó, - és ezt mindig is mondtam - ha a gimiben nem kellene politikai dolgokkal foglalkozni, csak tehetném a dolgomat, amit egyébként szeretek, és - remélem nem hangzik nagyképűen - jól is csinálok.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.10.08. 18:18:10

@tede: "és még nagyon régen dolgoztam iskolában, mint rendszergazda, sőt tartottam néhány órát is helyettesítésképpen és azt is láttam, hogy mit és mennyit dolgoznak a tanárok"

Egy részét láttad, másik részét nem láttad... a "néha tartottam pár órát helyettesítésképpen" teljesen más, mint egy tanévet végigbeszélni (és végigfegyelmezni).

2007-ben írtam az alábbi "Miért nem leszek tanár?" című blogbejegyzést, nagyjából még igaz a tartalma:
wiki.javaforum.hu/pages/viewpage.action?pageId=8028193

Kotkodus 2012.10.08. 18:33:02

@ballus: köszi a választ! igazából nincs is jelentősége. ez a kormány IS mindenkit átvert, hogy szavazatokhoz jusson! forradalmat ígértek, csak azt nem mondták el, hogy ez csak annyiban forradalom, hogy nekik még több jut, nekünk meg még kevesebb. a globalizált világgazdaságtól még olyan európai országok sem tudnak "függetlenülni", mint svájc, vagy norvégia... mai napig nem értem, hogy ez miről is akar szólni...

sok sikert és kitartást kívánok a pályádhoz és remélem, hogy eljön az idő, amikor a politikusok nem csak a szavazatokat fognak látni a pedagógusokban.

Csore60 2012.10.08. 19:18:15

@skorpioqueen:

Sajnálom, hiába sorolod, mi mindent csinálsz az óráidon kívül. Sikerült társadalmi közellenséget csinálni a pedagógusokból, akik nem akarják elhinni, azok nem is fogják elhinni, hogy nem a fenekedet vakargatod 35 éve. Én tudom miről beszélsz, mert én is ezt csinálom 30 éve egyre nehezebb körülmények közt egyre kevesebb pénzért. Amit sokan elfelejtenek, hogy mi akkor jártunk egyetemre, amikor az még jelentett is valamit, és nem azért lettünk tanárok, mert oda talán még felvesznek (Az én szakpáromon anno 8-10-szeres volt a túljelentkezés.). A többségünk ezt akarta, ezt érzi hivatásának. Ez nem az a pálya, ahol 30-35 évet el lehet tölteni semmittevéssel hivatástudat nélkül. Az olyanok, akiknek ez nem hivatása, általában 2-3 év alatt feladják, és bármennyire "KÉNYELMES" a tanár munkája, elmenekülnek.

Csore60 2012.10.08. 19:23:11

@tede: Azokat az emberkéket nem az iskola tette ilyenné, hanem a család, és a társadalmi közeg. Néznéd meg őket iskola nélkül.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.10.08. 19:27:31

@VR6:
@Az Utolsó Csillagharcos:

Minden tiszteletem a tiétek. Olyan embert próbáltok meggyőzni, aki láthatóan nem vevő az érvekre és tetejébe csak az orráig lát.

Egyébként nem kell nagy szellemi teljesítmény ahhoz, hogy világossá váljék: egy ország (nemzet) sikere az oktatásban és a K+F-ben rejlik.
Talán Széchenyitől származik az a híres mondás, hogy egy ország ereje a kiművelt fők sokaságában rejlik. Ehhez viszont kiművelt (és megfizetett) tanárok (sőt: óvónők!) sokasága kell.
Valahogy nem ebbe az irányba mennek a dolgok.

Valaki leírta itt, hogy a reál tárgyakban jobbak leginkább mérnöknek, közgazdásznak mennek (illetve közgazdásznak már nem biztos), így tanárnak csak a nagyon elhivatottak, vagy a szerényebb képességűek tanulnak. Igaza volt.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen az oktatás színvonala. Azt kell látni, hogy a ma fiataljai lesznek azok, akik a mi öregségünkre továbbviszik ezt az országot és építik azt maguknak és unokáinknak. Ennek fényében különösen nem mindegy, hogy ez a fiatalság milyen képzést kap, mennyire lesz versenyképes tudása (és itt nem a lexikális tudásra gondolok elsősorban), mennyire lesz képes kiigazodni ebben a turbulens, gyors világban.
Az Iphone nyomkodása nem elég, az Y generációnak is tudnia kell majd kenyeret sütni, hidat tervezni, beteget gyógyítani, magyarul értéket teremteni, óvni.

A legfontosabb a jó szövegértés, a megfelelő értékrend, a gondolkodni tudás, a nyelvismeret és a jó logikai készség: ezekre kellene gyúrni, de ehhez megfelelően felkészített, motivált és kiegyensúlyozott pedagógustársadalom kell. AKik minderre megtanítják a tanulni nem mindig szándékozó nebulókat. Ez nem könnyű, ugyanis.

A társadalmi rétegek összehasonlítása, a relativizálás (ti. ki ér többet: egy ápoló, egy szalagmunkás, vagy egy óvónő) pedig értelmetlen, sehová sem vezető ostobaság. De sajnos pont ez a relativizálás az, amire a hatalom játszik.

A tanárokat meg kellene fizetni, ezt nem lehet nem megérteni és lózungokkal elbagatellizálni.

****

/Az utolsó csillagharcos...de rég láttam ezt a filmet.../

Csore60 2012.10.08. 19:35:36

@Zébácsi:
Pedig milyen jó kis film volt az. :) Amúgy egyetértek Veled mindenben, amit írtál.
Mellesleg miközben a kommenteket olvastam, megalkottam a butaság 4 alaptörvényét, amúgy a hülyeség kiskátéjának is nevezhetném. Nyilván nem, azoknak szól, akik értik. :)
1. törvény : Ő mindent tud.
2. törvény: Mindent JOBBAN tud.
3. törvény: Azt is jobban tudja, amiről gőze sincs.
4. törvény: Bár neked tanult szakmád, és gyakorlatod van benne, bármikor bebizonyítja neked, hogy gőzöd nincs a dologról, bezzeg neki a kisujjában van.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.10.08. 19:44:10

PEDAGÓGUS

Tanár ír a fatáblára
Krétával. Mindkettő ára
S vérnyomása is nő. Bére
Csökken csak az évvégére.

Osztályharcol s fáj a háta:
Nagy a gerinckopás ráta.
Ritkán pihenhet meg teste,
Dolgozatot javít este.

Éhbér mellett jövőt épít,
Néha mereng, miért épp itt.
S vonzza bár a Temze partja,
Túró Rudi itthon tartja.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2011/04/pedagogus.html

eszterencs 2012.10.08. 19:45:46

Végigolvasva a hozzászólásokat, az derül ki, hogy a tanárok nem vivtak ki maguknak túlzottan nagy társadalmi megbecsülést a munkájukkal.. ez végtelenül ssajnálatos.
Tulajdonképp általánosnak mondható az a nézet, hogy azért a munkáért, amit és amilyen szinvonalon végeznek, olyan nagyon nem érdemelnek többet. Ez is sajnálatos.
Megjegyzeném, hogy én a versenyszférában dolgozom, és az utóbbi 4 évben 50 százalékkal csökkent a jövedelmem, és örülhetek, hogy nem ment tönkre a cég, amiben dolgozom, és van még állásom, fiizetéssem, nem sokkal több mint egy tanárnak és nincs 3 havi nyaralási szaadságom, behivhatnak karácsonykor is, stb.
Nekeem is van olyan magyartanár ismerősöm, aki lezavarja a napi 5 óráját, aztán délutánonként ingatlaanközvetitőként dolgozik a férje cégében. Momentán szar tanárnak tartják, de a fizuját akkor is megkapja, azt a nettó 100 ezret. Esze ágában sincs otthagyni a tanári állást, ingatlanosként ugyanis sokkal többet kell talpalni nettó 100 ezerért, mint tanárként. pedig az ingatlanosok nem tartoznak a rosszul kereső figurák közé.

Cervisia 2012.10.08. 19:56:02

@kem-fiz: Sőt én eleve úgy gondolnám, ha raknak rá +50%-ot (mármint egy jobb programozói bérre), akkor ESETLEG meggondolom, hogy 30 elkényeztetett kölyökkel akarom-e tölteni a napjaim. Lehet a mostani pedagógusokat kiröhögni, hogy ők akarták, meg ott a szabadság, de egyszer majd csak mind nyugdíjba mennek, és nem jön utánuk senki sem.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.10.08. 20:17:26

@eszterencs:

"Végigolvasva a hozzászólásokat, az derül ki, hogy a tanárok nem vivtak ki maguknak túlzottan nagy társadalmi megbecsülést a munkájukkal.. ez végtelenül ssajnálatos. "

Amikor én voltam diák, akkor ez nem volt így - tanárainknak volt megbecsülésük. Ezt nem "kivívniuk" kellett - ők "csak" tanítottak és az élet felé terelgettek bennünket, jól. Szüleink pedig (és mi, gyerekek is) tisztelték is őket emiatt.

Az, hogy most nincs a pedagógusoknak megbecsülésük, nem biztos, hogy az ő hibájuk.

ballus 2012.10.08. 20:17:43

@Kotkodus: Köszönöm támogató szavaidat, igyekszem.

lyia (törölt) 2012.10.08. 20:29:19

Még csak azt lenne jó tudni,

hogy Giró-Szász szerint ki vezet minket kikötőbe,

avagy tízmillió szabadásharcos a hajón!?

" Az első tiszt közölte a kapitánnyal, hogy José, a pincér állandó aluszékonysága súlyosbodott.

A gépész közölte a kapitánnyal, hogy Hutchins, az amerikai fűtő már csak percekre ébred fel, ha éppen ver valakit.

Néhány matróz összesúgott. Furcsa tünet harapódzik el a hajón. Már ketten megkapták.

A szállásmester közölte Fülig Jimmyvel, hogy baj lesz, mert ha a gyengélkedőket megfigyelik, kiderül, hogy egyik sincs itt, csak Fülig Jimmy szolgál a hajón mint átváltozóművész.

Fülig Jimmy megint csak azt mondta, hogy

NEM Ő A HIBÁS, HANEM AZ UTASOK. TÚLSÁGOSAN ELEVEN MINDENKI A HAJÓN.

Azonnal megnyugodnának a kedélyek, ha más is álmos lenne. Azt ígérte a szállásmesternek, hogy majd

MEGKÍSÉRLI EGYENSÚLYBA HOZNI A DOLGOT.

Másnapra azután gondoskodott róla hogy az utasok élénk hangulata csökkenjen."

És akkor Fülig Jimmy elintézte, hogy Matolcsy másodfedélzetmester bejelentsen néhány egyszerű egyensúlyjavító intézkedést ...

kem-fiz 2012.10.08. 20:30:56

@Cervisia: Már most bajban vannak az iskolák. Tavaly könyörgött egy igazgatónő, hogy menjek tanítani, add főállást meg ofő is lehetek. De monstam neki, hogy nekem van állásom én csak egy négy órás óraadóit vállalnék, mert imádok tanítani... és bevallom hiányzik.

Különösen a reálos tárgyakból szippantja fel a versenyszféra a jobb képességűeket.

lyia (törölt) 2012.10.08. 20:32:18

tízmillió szabadságharcos

bocsesz

lyia (törölt) 2012.10.08. 20:32:59

@lyia: egyébként miért nem tizenöt???

kem-fiz 2012.10.08. 20:36:16

@Zébácsi: Nem ez ennek a remek fogyasztói társadalomnak a terméke.. elromlik valami veszünk másikat. A gyerek rossz jegyeke hoz, hát a tanár a hibás cseréljük le. Nincs semminek értéke, mindent meg lehet venni pénzért, a tudásnak sincs, azt hiszik az emeberek, hogy az is csak pénzkérdése.

Én ha magántanítok, azzal kezdem, hogy elmondom a szülőknek és a diáknak is: a munka dandárja nem az enyém, én csak a lehetőségét teremtem meg, annak, hogy a gyermek a lemaradást behozza. Ha ő nem küzd érte, én tehetetlen vagyok...

lyia (törölt) 2012.10.08. 20:36:23

"Szabadságharcos hagyományai miatt talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet – nyilatkozta a miniszterelnök a The Weekly Standard című amerikai neokonzervatív magazinnak.

„Talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet. Tízmillió szabadságharcos. Ennek vannak előnyei, de kormányzati oldalról ez nehéz" – hangsúlyozta a kormányfő a cikk szerzőjének, Christopher Caldwellnek, a magazin vezető szerkesztőjének, aki azt elemezte, hogy joggal bírálja-e Európa a magyar kormányfőt."

Ja, Vitya jobban szeretne tízmillió birka pásztora lenni, a múltkor Ópusztaszeren már el is kezdte összeszedni a nyájat.

Ti is mentek utána, vagy nem?

kem-fiz 2012.10.08. 20:45:03

@lyia: Nem lehetne vhogy elérni ebben az országban, hogy a tanár tanítson, a mérnök mérjen (:-)), a politikust meg zavarjuk el a francba, úgysem ért semmihez.

Én csak annyit szoktam kérdezni, hogy lehet az hogy egy egész országot egy focista irányít?

Egyébként nem értek a politikához :-), de azt látom, hogy olyan emberek kapnak olyan területre jogokat, amihez semmi közük... Mi lenne ha a Paksi Atomerőművet laikusok iránnyítanák -> felrobbanna a picsába az egész

kem-fiz 2012.10.08. 20:47:51

@kem-fiz: Eml;keztek m;g Csernobilra, na ott is politikusok maszatoltak a rendszerbe....

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.10.08. 20:50:29

@kem-fiz:

Sajnos valós a probléma, amiről beszélsz. Van a családi és szűkebb baráti körünkben is tanár (mat-fiz, töri, magyar, zongora, egyetemi spanyol), így van némi rálátásom erre.
Szerintük évről évre rosszabb a felhozatal, s bizony van egy szint, ahol a tanár (vagy inkább pedagógus) már tehetetlen. Sok múlik a szülőn és sok múlik a gyereken is (akit manapság egyre nehezebb a jó felé terelgetni).

Azt nem értik meg sokan, hogy termelni is kell, nemcsak fogyasztani. Mi, magyarok (akiknek állítólag olyan irtó jó esze van) nem fogjuk fel, hogy ha nem tudunk új értéket látrehozni, akkor nem lesz miből fogyasztani.

Olyan fiatalokat kell tehát kpeznünk, akik elsősorban nem végfelhasználók, hanem eslősorban újítók-termelők, s csak ez után felhasználók.

Nem efelé megyünk, és ennek része a pedagógusok bére is. Rendezni kellene ezt, szerintem, közös érdekünk.

eszterencs 2012.10.08. 20:55:21

@kem-fiz: a helyzet ennél azért differenciáltabb - még reálszakos tanárként sem mindenütt lehet rendes állásba elhelyezkedni - nyilván más a helyzet egy kisvárosban, más Bp-en, stb. - van ahol igen nagy érték egy fix fizetésű pedagógusi állás, és polgármesteri hátszél nélkül még jelentkezni se érdemes rá... A mobilitásról meg nem érdemes beszélni, mert egyrészt ugye a tanárnő oda megy lakni, ahol a férje állást kap,másrészt egy másikk városba költözés nem olcsó mulatság, uszkve félévnyi pedagógusbér...

kem-fiz 2012.10.08. 20:58:53

@Zébácsi: Nem magyar szindróma ez sajnos, mármint hogy a gyerekeink nem akarnak tanulni, ugyanez van Svájcban és szinte az összes nyugati államban, a gyerek nem akar tanulni, minek így is meg van mindene, lakás, autó, IPhone...

Nincs cél, így az eszköz sem érdekli...

A szülők az egy máskérdés. Felhívott egyszer egy aszisztensnő, hogy a főorvosasszony gyerekének keres kémiatanárt. Mondtam remek, akkor legyenszíves és a főorvosasszony hívjon, ennyire tán fontos lehetne a kölyke, hogy a tanárt legalább telefonon megakarja hallgatni, hogy szimpatikus-e... Nem tudtam hogy sírjak vagy nevessek.

kem-fiz 2012.10.08. 21:02:30

@eszterencs: Hááát én is költöztem már 3 gyerekkel Pestre Debrecenből, azért nem került félmillába...

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.10.08. 21:06:50

@kem-fiz:

Hm, nem semmi. Ezek szerint a saját, és nem egy fejvadász cég asszisztensével hívatott fel. Lássuk be, a főorvosasszony elfoglalt ember lehetett.

Már Svájc is?
Talán érettségi időszak után olvastam, miszerint Romániában az érettségizők 2/3 megbukott. Azért ez elég csúnya lehetett...

eszterencs 2012.10.08. 21:07:09

@Cervisia: nincsen annyi hr-es állás, amennyi magyartanár szeretne elmenni hr-esnek... ne csináljunk úgy, mintha a gazdaság többi része számolatlanul fel birná venni a kiábrándult pedagógusokat, jó fizuért, hát ha ez igy lenne, akkor már egy pedagógus se lenne az iskolákban. Nekem volt olyan kollégám, aki rosszul fizetett pedagógus volt, mielőtt bekerült a versenyszférába, picivel több bérért. csak nem értette, hogy amikor a gyerekének téli szünetje van, akkor ő miért nem mehet szabira..., mert a versenyszférában decemberben meg kellett mondani, hogy július hányadikától veszi ki a 2 hetet... azt se értette, hogy amikor bejött egy váratlan munkahelyi probléma, akkor be kellett áldoznia a szombatját... a váratlan - és nem fizetett - túlóráktól meg annyira kikészült, hogy a következő tanévben visszament tanárnak... állitólag egy tanári állás mellett sokkal könnyebb gyereket nevelni.

kem-fiz 2012.10.08. 21:12:15

@eszterencs: Hát ebben is van igazság. Több a privát élet tanárként, és a problémák tejesen más jellegűek mint a versenyszférában. Szoftveresként én is szoktam 12 órázni, és bizony az a kéthét alig több mint kéthét szabi. De vki korábban leírta, hogy tanárként meg évközben nincs szabi... Ott is van megkötés.

kem-fiz 2012.10.08. 21:14:31

@Zébácsi: Minden tiszteletem a főorvosoké, de basszus azért egy 10 perces telóra bírja már odaszánni az időőőőt, ha már a gyerekéről van szó :-)

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.10.08. 21:22:36

@kem-fiz:

Jogos, így gondolom én is.

Azért furcsa egy dolog ez. Egy orvos irtó sokat tanul, neki elvileg tudnia kellene, hogy nem mindegy, ki tanít.
Viszont a te hozzáállásod szimpatikus, nagyon helyén van a látásmódod. Grat!

kem-fiz 2012.10.08. 21:33:03

@Zébácsi: Ez az ovos dolog is el van misztifikálva kishazánkban. 5 év egyetem + min 3 év rezidens. Ez miért oly rettenetesen sok? Persze tudom szakvizsga + ráképzések. Csak úgy mint egy tanárnál. Ha jól tudom a tanarak sem lógathatják a lábukat, néhany évente nekik is össze kell szedni jópár kreditet továbbképzéssel.

Nem akarom ledegradálni az orovoskat, vagy az orvostanhallgatókat, de lássuk be az is "csak" egy természettudomány, amit ugyanúgy megtudna bárki más is tanulni. És nyílván itt is megvan az a jómagyar rendszer ami mindenhol máshol, hierarchia, nehéz előrejutás, egymás taposása, kihalásos rendszer stb. stb. stb.

Egy orvos nem attól jó orvos, hogy elvégezte az egyetemet, hanem az irdatlan tapasztalattól amit az évek során felszed. De lássuk be ez minden szakmára (legyen az diplomás, vagy sem) igaz.

kem-fiz 2012.10.08. 21:45:09

@kem-fiz: Még egy utolsót szólok aztán megigérem befogom a számat:

Életem egyetlen politikai megmozdulása a következő volt. Debrecen május elseje. Három gyerkkel majális. Mitadisten az egyik gyereknek piros, a másiknak narancssárga, a harmadiknak meg világoskék lufi kelett. Hát apuci megszerezte mind a hármat állami pénzen :-)

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.10.08. 21:49:55

@kem-fiz:
"Ez az ovos dolog is el van misztifikálva kishazánkban."

Igen, ez így van.
A fehér köpenynek nagy a renoméja kis hazánkban. Pedig orvos sógorom szerint, ha tudnám, hogy kik képesek elvégezni...hagyjuk is. És valóban, sokkal többet jelent a tapasztalat, az évek során felszedett gyakorlati tudás.

A hierarchia pedig orvoséknál pedig még erősebb is talán, különösen egyetemi klinikákon.
süti beállítások módosítása