HTML

Mákos kalács

Friss topikok

  • Dr. Fotos: Innen is jol latszik, hogy hiaba a korrupt rendszerbol todulo valag penz ha a szakertelem messze e... (2017.11.14. 11:07) Érdektelen
  • toportyánzsóti: Létező szocializmus orbáni átirata szimpla anakronizmus.Ez az etatista etnokrácia,versenyképtelen ... (2013.03.04. 09:46) Kétbalkezes
  • Justinianus_Magnus: "Bajnai kézzel fogható eredményeket is fel tud mutatni" Öngyilkosokat? (2012.10.11. 19:17) A szövetségi politizálás margójára
  • De hová tűnt Columbo felesége?: @kem-fiz: "Ez az ovos dolog is el van misztifikálva kishazánkban." Igen, ez így van. A fehér kö... (2012.10.08. 21:49) Baj van a részeg tengerésszel
  • tisztakéz: Milyen könnyű más tollaival ékeskedni!! (2012.05.06. 19:48) Gyurcsány szakdolgozatáról

Linkblog

Kósa vs Torgyán

2012.09.20. 10:26 makoskalacs

Az M1 reggeli műsorának keddi (09.18.) adásában Kósa Lajos fideszes honatya, Debrecen városának örökös polgármestere arra a riporteri kérdésre, miszerint nem válik-e a politikai mezőny bolhacirkusszá, ha az ajánlószelvény rendszer szűrője nem rostálja majd meg az indulni kívánókat, azt találta válaszolni, hogy vajon tényleg megvédte a politikát vagy a parlamentet ez a szűrő attól, "hogy nyilvánvaló paprikajancsik, bohócok, kalandorok, haszonlesők, megélhetési emberek kerüljenek tömegével a parlamentbe?". Példaként pedig az első Orbán-kormány koalíciós partnerének, a Független Kisgazda Pártnak akkori elnökét, Torgyán Józsefet említette.

Hamvába holt próbálkozás ugyan a megértetése, de azért tennék egy bánatos kísérletet annak kinyilvánítására, hogy jómagam elsőként a mondat morális tartalmán háborodtam fel. Mert azt hiszem, nem igazán ildomos így nyilatkoznia egy nyolcvanéves emberről a másiknak, aki majd fele annyi idős. Ezt akár tényként is leszögezhetnénk. Persze lehetséges, hogy az új magyar rend unortodox erkölcsi normatívája mindezt lehetővé teszi, sőt, megköveteli. Ha így van, inkább megmaradnék a begyöpösödött, ortodox irányelveknél.

De fogjuk meg a kérdést a politikai végénél! Kósa eszmefuttatása teljesen nyilvánvalóan egy hálószaggató öngól, hisz azt az illetőt dehonesztálta vele, akinek a közreműködése nélkül pártja nem alakíthatta volna meg kormányát 1998-ban, és akivel ezt követően négy éven keresztül együtt dolgoztak koalícióban. Vagyis, ha Torgyán paprikajancsi, bohóc, kalandor...stb., akkor Orbán Viktor anno egy ilyen személynek a segítségét fogadta el az ország egyik legkardinálisabb kérdésében, hovatovább a jelenlegi miniszterelnök minimum felelőtlen ember. Ez tiszta sor, világosan levezethető az elhangzottakból. Már csak az okot kellene megtalálni, mi vitte rá a képviselő urat e könnyedén ellenük fordítható szavak elmondására?

A véletlen faktort én személy szerint kizárnám, elképzelhetetlen számomra, hogy Kósa Lajos ennyire gyenge képességű lenne szellemileg vagy akár ennyire figyelmetlen, meggondolatlan egy TV interjúban. De ugyanígy elvetendő az is, hogy szándékosan, átgondoltan, valamilyen konkrét üzenet tolmácsolása végett mondta volna mindezt, hisz milyen politikai célja lett volna vele, mi dolguk nekik Torgyánnal? Egyedüli járhatónak az arany középút marad: Kósa, azt hiszem, nagyon is jól tudta, mit beszél, de különösebben nem érdekelte, nem törődött annak súlyával. Mert megteheti, hogy ne törődjön vele! E tekintetben gondolatmenete tökéletesen illeszkedik a kormánypárti kommunikációk azon sorába, melyekkel a Fidesz-KDNP politikusai nagyon könnyen "levadászható" valótlanságokat, logikátlanságokat közölnek. S mindannyian azért teszik ezt, mert-szerintük-nem kell félniük a következményektől, köszönhetően egyrészt annak a hatalomnak, amit 2010-ben kaptak, másrészt annak a viktoriánus szavazóbázisnak, amelynek 100%-ban kimosták az agyát, és amely akkor is rendületlenül kitart szeretett pártja mellett, ha kisbalták esnek az égből vagy történetesen a Lendvay utcai székház ablakából. (Mondhat bárki bármit, az ő töretlen lelkesedésükre épült az új választási eljárási törvény és a választással kapcsolatos módosítások csokra is, élén az előzetes regisztráció bevezetésével.) A kormánypárti politikusnak tehát megengedett a legeslegnagyobb blődség kinyilatkoztatása is, hisz zsebében végső aduként mindig ott van  a hatalom, a túldimenzionált és szándékosan félreértelmezett széleskörű választói felhatalmazás. Ezért nem kell azzal törődnie, hogy amit mond, igaz-e vagy sem, logikus-e vagy sem.

daumier_don_quixote.jpg

/Honoré Daumier: Don Quijote és Sancho Panza, 1865/

Így aztán, amikor Kósa Lajost meghívják a királyi televízió reggeli műsorába, és ott valamilyen magyarázatot kell adnia a választás lebonyolításával kapcsolatos változtatások során felmerülő kérdésekre, jelesül az ajánlószelvény rendszer eltörlésének ügyében, a képviselő úr eme korai órán nem fárasztja magát azzal, hogy legalább egy kevésbé logikátlan gondolatsort alkosson. Nemes egyszerűséggel lepaprikajancsizza volt koalíciós partnerüket, királycsinálójukat, és vele viteti el a balhét, mondván, a Torgyán-félék előretörésével igazolható, hogy a rendszer rosszul működött. Ez persze picit fura így, hisz azt az embert támadja, aki tolta Orbán szekerét, egyenesen be a célba. De oly mindegy. A Békemeneten vonuló, csőlátású szavazónak ez úgysem probléma. Mások megszólítására meg lassan nem mutatkozik realitás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://makoskalacs.blog.hu/api/trackback/id/tr854789735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása