HTML

Mákos kalács

Friss topikok

  • Dr. Fotos: Innen is jol latszik, hogy hiaba a korrupt rendszerbol todulo valag penz ha a szakertelem messze e... (2017.11.14. 11:07) Érdektelen
  • toportyánzsóti: Létező szocializmus orbáni átirata szimpla anakronizmus.Ez az etatista etnokrácia,versenyképtelen ... (2013.03.04. 09:46) Kétbalkezes
  • Justinianus_Magnus: "Bajnai kézzel fogható eredményeket is fel tud mutatni" Öngyilkosokat? (2012.10.11. 19:17) A szövetségi politizálás margójára
  • De hová tűnt Columbo felesége?: @kem-fiz: "Ez az ovos dolog is el van misztifikálva kishazánkban." Igen, ez így van. A fehér kö... (2012.10.08. 21:49) Baj van a részeg tengerésszel
  • tisztakéz: Milyen könnyű más tollaival ékeskedni!! (2012.05.06. 19:48) Gyurcsány szakdolgozatáról

Linkblog

Hétfő este

2011.02.08. 09:46 makoskalacs

"Bakács Tibor szalámit lopott", olvasom hétfő este az interneten. A Hír24 a következőképpen tudósított az esteről: "A Blikk számolt be róla hétfőn, hogy pénteken lopáson kapták Bakács Tibort a budakeszi bevásárlóközpontban, egy rúd téliszalámit akart fizetés nélkül elvinni. A lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: "éhes voltam, és nem volt pénzem kajára". Azt is kijelentette, hogy vállalja a felelősséget." Ehhez talán nem is kell semmit hozzátenni. (Ha mégis, hát annyit mindenképpen ideírnék, hogy még magyar viszonylatban is meglehetősen pofátlan az a magatartás, amit a Settenkedőhöz hasonló közéleti személyiségek tanúsítanak. Akiket a mérhetetlenül okos tévénézők, rádióhallgatók, újságolvasók hatalmas tehetségű, érinthetetlen hősökként aposztrofálnak, s ők ezt meglovagolva nap mint nap megmondják a frankót, hogy ki, mikor, mivel kapcsolatban volt vállalhatatlan, mit rontott el. Teszik ezt úgy, hogy közben morálisan és erkölcsileg a béka segge alatt vannak. És nem Bakács az egyetlen példa. De, hogy a témánál maradjak, azért van itt még egy érdekes kérdés: amennyiben éhes volt, miért éppen prémium terméket, egy 2000 ft-os szalámit kellett eltulajdonítania? Persze, egy Settenkedő nem éhezhet...!)

Ezen a ponton ennyi elég is volt az internetből, gondoltam, inkább nézek tévét, hátha abban van valmai magasabb röptű is. ATV: 19.30-Egyenes beszéd, 20.40-Újságíróklub. Na, ez jó lesz, még ha nem is értünk egyet mindig mindenben.

Majdnem végig is néztem mindkettőt, az utóbbi műsor vége felé azonban már nem bírtam tovább. Ami kiverte a biztosítékot az az volt, hogy megtudtam: napjaink filozófus-pereihez hasonló, kultúra ellen irányuló támadás utoljára az '50-es évek elején zajlott hazánkban, mert még Kádárék is keresték Németh László, Illyés Gyula kegyeit. Avar persze azonnal leszögezte, hogy az orbáni eljárás célközönsége egyértelműen a szélsőjobb, mert csak ez az irányzat örvendezik, ha Heller Ágnest és társait meghurcolják. Ezt a gondolatmenetet szerintem már mindenki halálosan unja, és nagyjából mindenki rájöhetett arra is, hogy a dolog nem ilyen egyszerű, de mindegy. A lényeg, hogy a kultúrát ebben az esetben senki sem támadja, hacsak nem azok, akik filozófia címszó alatt olyan pályázati munkákért vettek fel milliókat, melyek tartalmának helyessége és a címhez való viszonya józan, paraszti ésszel is minimum megkérdőjelezhető. De erről ebben a műsorban persze szó sem eshet. Szokás szerint nem az a baj, hogy valakik esetleg jogtalanul tettek zsebre egy halom pénzt, hanem az, hogy erre hogyan reagál a Fidesz. A HírTV-n, Echo TV-n ez ugyanígy zajlik visszafele. Ezért undorító, ami Magyarországon van!

Innen is továbbálltam. 10-től ismételték Orbán délutáni beszédét a HírtTV-n, gondoltam megnézem, úgyis sok szó esett róla már aznap. A miniszterelnök a szokásos magabiztossággal lép fel a pódiumra, minden második mondatát vastaps szakítja meg. A "közönség" (nem tudom, ide mennyire illik ez a szó) soraiban a szokásos arcok, csillogó, büszke tekintetek. A beszéd, tartalmát tekintve, egyébként szerintem is teljesen üres és jelentéktelen volt. Pozsgay Imre persze a meglévő program felvázolásaként, Tőkés László lelki felépülésként, prédikációként interpretálta. Hát, inkább no comment...! Mindenesetre nem hinném, hogy ezeknek a lózungoknak különösebb jelentőségük lenne, nem hinném, hogy programként definiálható annak a kinyilatkoztatása, hogy melyik évünk lesz a megújulásé, melyik a felemelkedésé, amennyiben nem állnak mellettük konkrétumok, hiányoznak a "hogyanok". Megmaradt bennem viszont egy érdekesség, nevezetesen az a rész, amikor a kormányfő arról beszélt, mennyire nehéz sorsuk lehetett azoknak, akik, ugyan egész életükben tisztességgel, szakértelemmel dolgoztak, az elmúlt nyolc évben mégis háttérbe szorultak, sorozatos megaláztatásokat szenvedtek el, s a spekulánsok emelkedtek fel velük szemben. Ez igaz is, de nézzük meg, mi zajlott le az elmúlt hónapokban? A Fidesz, miután nagy fölénnyel megnyerte az őszi választást, mit hajtott végre az önkormányzatokban, szinte mindenhol, ha nem egy komplett átalakítást, egy személycsere-hadjáratot? Ők sem igen mérlegeltek, nem nézték/nézik a tudást, a szakértelmet. Ha úgy tetszik, csukott szemmel kaszáltak, aminek két oka lehetett. Egyrészt, jóval időigényesebb, pepecselősebb dolog "kiválogatni" azokat, akiknek a munkájából (adott esetben) egy önkormányzat profitálhat. Másrészt, az eljárásból joggal feltételezhető, hogy a politika, amit nagy többségükkel a közgyűlésekben folytatni kívánnak, valószínűleg nem annyira egy szakképzett hivatalnok apparátust igényel. Sokkal inkább egy fegyelmezett, összehangolt, jól működő végrehajtó alakulatot. De akkor hol van a változás? Hol van az, hogy a spekulánsok elé helyeznék a munkájukat rendesen végzőket? Mivel becsülik meg jobban a tisztességet, szakértelmet elődeiknél? A Millenrásion ülő prominenseknek persze erről fogalmuk sincsen, más dimenzióban élnek. Ők csak tapsolnak, ha már összejöttek egy ilyen szép délutánon.

A műsor végén inkább kikapcsolatam a televíziót, és elmentem aludni. Ezt így, egy estére. Hányni kell attól, ami ebben az országban zajlik! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://makoskalacs.blog.hu/api/trackback/id/tr452646238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása